6.1 Adequació segons situació

avaluem-4Aquest tipus de valoració consisteix a decidir si el que trobem és útil per a resoldre el nostre problema d’informació, si la informació és útil.

És una valoració que sovint fem de forma instintiva en funció de si el que trobem s’ajusta o no al que hem identificat en la fase d’anàlisi: factors condicionants i característiques de la informació que volem. Si veiem un resultat en japonès i no en sabem decidim que no ens serveix. El problema és que ho fem després d’un sol intent de cerca i davant d’una llista de resultats finals. Si la llista és llarga només valorarem els primers resultats, fins a veure’n un que, aparentment, ens podria resultar més o menys útil.

Convé recordar que es tracta d’un procés, d’una conversa amb un sistema. Ens hauríem de fixar en les respostes del sistema, en els primers resultats parcials, i mirar d’identificar els motius de no adequació. En funció d’aquesta valoració, hauríem de modificar els termes triats, utilitzar altres opcions de cerca, aplicar filtres… (llenguatge que parla el sistema), igual que modifiquem preguntes per aclarir coses i entendre’ns millor en el curs d’una conversa humana. D’aquesta manera, aconseguiríem obtenir uns resultats finals més pertinents, amb el mínim soroll i el mínim silenci.

Activitat – Adequació segons situació